Haber Detayı

VOR - Okyanusta kaybolan yelkenciyi arama çalışmaları durduruldu...




VOR? (Volvo Ocean Race) Başkanı Richard Brisius, dün öğle saatlerinde Cape Horn’un yaklaşık 1.400 deniz miliaçığında denize düşen Team Scallywag ekibi üyesi Johnn Fisher’ı arama çalışmalarına son verildiğiniaçıklandı. 
 
Açıklamada, Alicante’deki Yarış Merkezi ile koordinasyon içinde olan Team Scallywag’in, sert hava koşullarına rağmen oldukça başarılı bir arama çalışması yapmasına karşın ekip arkadaşlarına ulaşmayı başaramadıkları belirtildi.


JOHN FISHER “KAYIP” KABUL EDİLDİ

Brisiusdeniz suyu sıcaklığı , dalga boyu ve Fisher’ın denize düştükten sonra geçen süredikkate alındığında yelkencinin “kayıp” olarak kabul edildiğini duyurdu. 24 saat içinde arama-kurtarma çalışmalarının sonlandırılmasında, yaklaşan daha sert hava koşullarının da etkili olduğu vurgulandı.

Yaşanan kazanın son derece üzücü olduğu ve gerek ekipler gerek yarış organizasyonu açısından bu tür kazaların karşılaşılmak istenmeyen trajediler olduğunu belirten Brisius“Derin üzüntü içindeyiz. Fisher’ın ailesinin ve dostlarının acılarını paylaşıyoruz” dedi.



KAZANIN OLUŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

Yaşanan talihsiz kazayla ilgili çok sayıda soru işareti bulunduğunu, bu nedenle gözlerin organizasyona çevrildiğini belirten VOR Başkanı Brisius, şöyle konuştu:

“Kazanın nasıl gerçekleştiği ve bir yelkencimizi nasıl kaybettiğimize dair soruların cevaplanması ancak tüm ekiple yapılacak görüşme ve geri bildirimlerden sonra netleşecek. Bugün dualarımız John’un ailesi ve Team Scallywag için. Şu an önceliğimiz fiziksel ve psşkolojik açıdan hayli yıpranan ve bitkin durumda olan ekibe gereken desteği sağlamaktır.” 

47 yaşındaki Southampton doğumlu İngiliz yelkenci, Avustralya'nın Adelaide kentinde yaşıyordu. Hong Kong Challenger Takımı Sun Hung Kai / Scallywag'ın (ex Ragamuffin) kıdemli ekip üyelerinden biri olan John Fisher, skipper David Witt ile uzun yıllar süper maksi yatlarda ve Sydney Hobart’ta yarışmış deneyimli bir açık deniz yelkencisi idi. VOR’a ise ilk kez katılmış, 5.dışında tüm etaplarda yer almıştı.


GÖZLER OKYANUS KAZALARINDA

Cape Horn'un yaklaşık 1.400 deniz mili batısında dün (26 Mart Pazartesi) saat 14.00 sıralarında tekneden henüz bilinmeyen bir nedenle denize düştü. O sırada bölgede batılı 35 knot’lık bir rüzgarda ilerliyorlardı. 

Bu yıl 5. etapta Vestas’ın karıştığı kazada Çinli bir balıkçının hayatını kaybetmesinin ardından bu etapta Scallywag’in bir üyesinin de denizde kaybolmasıyla gözler yine VOR organizasyonunaçevrildi ve açık denizlerde yaşanan kazaları bir daha hatırlattı.

Mayıs 2006'da, Hollandalı Hans HorrevoetsVolvo Ocean Race sırasında ABN Amro'dan denize düşmüş ve cansız bedeni günler sonra denizde bulunmuştu. 1989 ve 1973 yıllarında da ölümle sonuçlanan kazalar yaşandı.



ARAMA NEDEN 24 SAAT İÇİNDE SONLANDIRILDI?

Zihinlerde dolaşan bir soru da, arama-kurtarma operasyonunun neden 24 saat sonra sonlandırıldığı… Zira okyanus yarışlarında 11 gün sonra bile kurtarılan denizciler olduğu biliniyor.

Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor:

“Eğer kazaya karışan tekneye ulaşılamazsa arama-kurtarma çalışmaları devam eder. Bu süre içinde kazazedeler de bulunana kadar “kayıp” durumundadır.

Ancak burada farklı bir durum söz konusu. Tekne kayıp değil. Dolayısıyla her ne kadar suya düşen(MOB) kişinin üzerinde, denizde canlı kalma ekipmanı bulunsa da, bu giysinin koruyucu özelliği 9 derecelik su sıcaklığında zamanla sınırlıdır.

Bir yandan bu sürenin aşılmış olması, öte yandan bölgeye yönlendirilen 200 deniz mili uzaktaki geminin yarından önce (28 Mart Çarşamba) sahaya varamayacak olması, VOR yönetimini bu kararı almaya zorlamıştır.

Ayrıca bölgede havanın giderek kötüleşmesi, arama-kurtarmaya katılacak ekiplerin yaşamlarını da riske atacağı için yönetim bunu da dikkate almıştır. Dolayısıyla acı olsa da aramanın sonlandırılması doğru bir karardır.”   


Kaynak: TurkSail / Hande ÖZER