Haber Detayı

VOR’DA zafer DongFeng’in oldu...

Dünyanın çevresinde ve her iki yarıkürede dokuz aydan bu yana devam eden büyük mücadele Danimarka’nın Hauge kentinde sona erdi. Toplam 11 etaptan oluşan Volvo Ocean Race’in (VOR)700 deniz mili mesafeli son etabını birinci bitiren Charles Caudrelier yönetimindeki Çinli ekip DongFeng, trofenin şampiyonluğunu da kazandı ve görkemli kupayı kucakladı.


Gottenburg’da 22 Haziran’da başlayan ve Hague’de sona eren 700 milik en kısa etabının galibi DongFeng, yarışı 3 gün 3 saat 22 dakika 32 saniyede tamamladı ve toplam 73 puanla birinciliğielde etti. En yakın rakibi Team AkzoNobel ile arasındaki fark 3.4, diğer şampiyon adayı MAPFRE ile 3.6 deniz mili oldu.

Kıyı rotasını tercih eden Caudrelier’in ekibi, yarışın son günü, öğle saatlerinde hava durumunudeğerlendirerek filonun bir deniz mili önünde finiş verme imkanları olduğunu hesaplayarak “yarışa asılmaya” karar verdi. Hesabı tutan ve kıyıdan daha hızlı bir seyirle tüm filonun önüne geçen DongFeng şampiyonluğu kucakladı.



EN İYİSİ OLUP OLMADIĞIMI BİLEMEM AMA EN İYİ TAKIMA SAHİBİM”

Hague'de pontona şampiyon olarak bağlanan DongFeng’in skipperı Caudrelier yine duygusal bir konuşma yaptı: 

“Her zaman birbirimize güvendik. Kimse bu etabı kazanacağımızı düşünmüyordu. Ama içimde iyi bir his vardı. Kaybedemeyiz, kaybedemeyiz, kaybedemeyiz dedim ve kazandık. Bana bu rüya takımı emanet ettiklerinde çok heyecanlanmıştım. Ben en iyi skipper olup olmadığımı bilmiyorum. Ama en iyi takıma sahip olduğumu biliyorum.”
 
VOR 2017-18’de ilk etap birinciliğinikazanan DongFeng, bunu en doğru zamanda yaptı. “Son iki etapta, matematik yapmayı bıraktık sadece kazanmaya odaklıyız”diyerek ne kadar motive olduklarının altını çizen Charles Caudrelier Çin’e ikinci VOR senelerinde büyük kupayı da kazandırdı.
  
Bu zaferle, aynı zamanda ilk kez kadın yelkenciler, Carolijn Brouwer ile Marie Riou da VOR’unkazananları olarak etkinliğin tarihine adlarını yazdırdı. 


VOR KAZANAN İLK KADIN YELKENCİ

Son etapta yarışan ve VOR kazanan iki kadın yelkenciden biri olan Carolijn Brouwer duygularını şu sözlerle kelimelere yükledi:

“Kazanılacak daha iyi bir etap olamazdı. Buradayız, yarışı kazandık. Hedefim kazanmaktı, bunu yapan ilk kadın olmaktı. Takımıma teşekkür ediyorum, onlar olmadan bunu başaramazdım. Etap sırasında defalarca lider olduk, liderliği kaybettik ama soğukkanlılığımızı koruduk. MAPFRE’den koptuğumuz zamanlar çok gergindik. Ama bunun için çok çalıştık ve başardık.” 

Etabı 3 gün 3 saat 39 dakika 25 saniye ile üçüncü sırada tamamlayan ve VOR genel sıralamasında 70 puanla ikinci sıraya yerleşen diğer kırmızı tekne MAPFRE’de ise buruk bir sevinç vardı. 

Bu yılın en güçlü şampiyonluk adayı ekibin skipperi Xabi Fernandez“Zordu. Dünya çevresinde de bu etapta çok iyi yarıştık. Dolayısıyla sonuçtan yana biraz üzgünüz. Bu kez çok ama çok yakındık. Bu yeterli olmadı. Bizden biraz daha iyi yarışan DongFeng’i tebrik etmek zorundayız”dedi. 



BEKKING ÇİN HAYALİ GERÇEKLEŞMEDİ

Başından bu yana kırmızı tekneler, MAPFRE ve DongFeng şampiyonluk için en iddialı ekipler olarak görülüyordu. Her ne kadar özellikle son dört etapta Team Brunel de veteran skipper Bekking’in imzasıyla şampiyonluğa ortak olsa da, son etapta aldıkları dördüncülük şampiyonluk hayallerini suya düşürdü. 

Sekiz kere VOR’a katılan ve bu kez ülkesinde trofeyi kucaklamak isteyen Bouwe Bekking’in hayali gerçekleşmedi. Team Brunel69 puanla üçüncülük derecesi ile podyum gördü. DongFeng ve MAPFRE’yi kutlayan deneyimli skipper Bekking, yaptıkları rota tercihinden pişman olmadıklarını, bekledikleri rüzgarın 90 dakika geç geldiğini ancak bunun da yat yarışlarının bir cilvesi olduğunu ifade etti. 


MAPFRE’NİN TARİHİ HATASI 

Son etabın startında VOR tarihinde ilk kez üç şampiyon adayı vardı; MAPFREDongFeng ve Team Brunel… Startla birlikte kırmızı tekneler MAPFRE ve DongFeng arasındaki liderlik savaşı da başlamış oldu.  

700 millik son etap boyunca öncü grupta liderlik, değişken hava koşulları ve uygulanan farklı taktikler nedeniyle sürekli el değiştirdi. 

Yarışın son gününe lider olarak giren MAPFRE için öğle saatlerinde işler tersine dönmeye başladı. Hele son gece verdiği geç karar nedeniyle geriye düşüp, yeniden 6 millik yolu tırmanmak zorunda kalması kazanma şansını tamamen ortadan kaldırdı.



VOR yönetimi tarafından yapılan değerlendirmede, “MAPRE, Rakibi DongFeng’den ayrılmasaydı rahat bir birincilik elde edecekti. Tarih MAPFRE yanlış tercih yaptı diye yazacak” denildi.

Skipper Simeon Tienport yönetimindeki Team AkzoNobel’e gelince… 11. etabı DongFeng’in 16 dakika arkasında ikinci sırada bitirerek kendi ülkesinde podyuma çıkmanın gururunu yaşadı. 



SHK SCALLYWAG’DE BURUK FİNİŞ 

VOR 2017-18 edisyonunda 11. etabı altıncı sırada tamamlayan SHK / Scallywag dümencisi David Witt, yedinci etapta kaybettiği yakın arkadaşı ekip üyesi JohnFiher’sız finiş vermenin burukluğunu yaşıyordu. 

Karmaşık duygular içinde olduğunu ifade eden Witt“Ekibimden, hem karadakilerle hem de denizdekilerle gurur duyuyorum. Çok yol kat ettik.  Aynı zamanda da çok üzgünüm. Birlikte başladığımız, en iyi arkadaşımla (John Fisher) birlikte finiş veremedim. Ama bitirdiğimiz için mutluyum” diye konuştu. 


“HAFIZALARDAN SİLİNMEYECEK” DENİLMİŞTİ, ÖYLE DE OLDU…
 

VOR 2017-18 daha başlamadan son CEO Mark Turner“Hafızalardan silinmeyecek bir edisyon olacak”demişti. 

İlk etaptan itibaren match racetadında başlayan yarışlar, kırmızı teknelerin rekabetiyönetim değişikliklerikazalarbir ölüm bir kayıpla sonuçlanan trajediler, kırılan 24 saat rekoruVolvo’nun bir sonraki etaptan çekileceğiniaçıklaması ve en son üç şampiyon adayı ile başlayan final mücadelesiile bu sezonu gerçekten unutulmazkıldı. 

9 ay11 etap12 şehir ve 45 bin deniz mili rotalı VOR 2017-18edisyonu, önümüzdeki hafta sonu yapılacak son liman yarışları ile tamamlanacak ve 1 Temmuz’da VOR resmen sona erecek. 


VOR 2017-18 GENEL SIRALAMA

1. DongFeng - 7 puan 
     5 - 6 - 12 - 6 - 1 - 4 - 12 - 4 - 10 - 4 - 7 (+ 2 puan bonus)
2. MAPFRE - 7 puan 
     6 - 7 - 14 - 4 - 1 - 5 - 6 - 7 - 6 - 6 - 5 (+ 3 puan bonus)
3. Team Brunel - 6 puan 
     2 - 4 - 8 - 3 - 1 - 2 - 14 - 6 - 14 - 7 - 4 (+ 4 puan bonus)
4. Team AkzoNobel - 5 puan 
     4 - 3 - 2 - 5 - 1 - 7 - 10 - 3 - 12 - 5 - 6 (+ 1 puan bonus)
5. Vestas 11th Hour Racing - 3 puan 
     7 - 5 - 10 - 0 - 0 - 0 - 0 - 5 - 8 - 2 - 1 (+ 1 puan bonus)
6. SHK / Scallywag - 3 puan 
     3 - 2 - 6 - 7 - 1 - 6 - 0 - 1 - 2 - 1 - 2 (+ 1 puan bonus)
7. Turn the Tide on Plastic - 3 puan 
     1 - 1 - 4 - 2 - 1 - 3 - 8 - 2 - 4 - 3 - 3 


11. ETAP SIRALAMASI
Gottenburg-Hague / 700 DM
1. DongFeng - 3 gün 3 saat 22 dakika 32 saniye 
2. Team AkzoNobel - 3 gün 3 saat 38 dakika 31 saniye 
3. MAPFRE - 3 gün 3 saat 39 dakika 25 saniye 
4. Team Brunel -? 3 gün 3 saat 45 dakika 52 saniye 
5. Turn the Tide on Plastic - 3 gün 3 saat 56 dakika 56 saniye 
6. SHK / Scallywag - 3 gün 4 saat 01 dakika 32 saniye
7. Vestas 11th Hour Racing - 3 gün 4 saat 05 dakika 36 saniye


Kaynak: TurkSail / Hande ÖZER