Haber Detayı

Volvo Ocean Race 2021-22’nin hazırlıkları başladı...

Volvo Okyanus Yarışı (Volvo Ocean Race) 2021-22edisyonunda isim değişikliğine gidilecek mi, henüz belli değil ama diğer konularda hazırlıklar hız kazanarak devam ediyor. 

Su kanadı eklenerek performansı arttırılan IMOCAsınıfının “ekipli” versiyonu yarışta yer alacak. Ayrıca genç yelkencilere de yer verilecek ve kadın yarışçısayısı yükseltilecek.


Volvo Ocean Race (VOR)’un Haziran ayında tamamlanan ve henüz hafızalardan silinmeyen 2017-18edisyonunun daha hazırlık aşamasında esmeye başlayan değişiklik rüzgarı dinmek bilmiyor.  

Yarışın tamamlanmasıyla bir sonraki edisyonda yeni sınıf açılacağı tüyosunu veren yarış yönetimi, iki hafta önce yaptığı açıklamayla 2021’de, yeni sınıfın yanı sıra önceki yıllara oranla daha çok kadın yelkenci olacağını ve gençler şampiyonası düzenleneceğini duyurdu. 


İKİ SINIF KESİNLEŞTİ 

VOR 2017-18 edisyonunun tamamlanmasının hemen ardından bir sonraki etapta yeni sınıfın yer alacağını duyuran yarış organizasyonu çalışmalarını tamamladı ve IMOCA 60’ların bir sonraki etap için seçilen tekneler olduğunu ilan etti. 

Tasarım ve mühendisliğin sınırlarını zorlayacak bu hamle ile denizcilik endüstrisinin yarışa geri dönmesi bekleniyor. 
 
60 feet ve su kanadı destekli tek gövdeli IMOCA 60’lar tasarım ve teknolojide sınırları zorlayan yüksek hızlı tekneler arasında kabul ediliyor. 

Vendee-Globe ve Route du Rhum yarışlarında da yer alan IMOCA 60’lara tam kadro bir offshore yarış ekibinin yarışabileceği düzenlemeleri yapmayı planlayan tasarımcılar ve yarış organizatörleri VOR tarihinin  en hızlı ve limitleri zorlayan yarışlarını yapmayı hedefliyor. 



IMOCA’nın Aralık ayı içinde yapılan genel kurulunda VOR’un bir sonraki edisyonunda yer alacak IMOCA 60’ların karakteristik özellikleri tanımlanarak yeniden yazılan ekipli “sınıf kuralı” da kabul edildi. 

VOR Başkan Yardımcısı Johan Salén’ın, “VOR ve IMOCA işbirliğinin somut kanıtı” olarak nitelendirdiği yeni kural, IMOCA 60’ın solo performansının ekiple kullanıldığında da sağlanmasına yönelik düzenlemeler içeriyor. 
  
Mevcut teknelerin VOR 2021 edisyonununda rekabetçi olması için potansiyel takımlar ve IMOCA tasarımcılarıyla yapılan yoğun çalışmaların ardından belirlenen yeni teknik düzenlemelerin yarışa büyük heyecan katması ve teknelerin yüksek performansısayesinde basının daha çok ilgisi göstermesibekleniyor.

2016 yılında ikinci sırada olmak üzere 2 kez Vendee Globe podyumuna çıkan Hugo Boss’un skipperı, dünyaca ünlü yelkenci Alex Thomson da IMOCA 60sınıfının açılmasının ardından VOR’a katılacağınıaçıkladı.  
 

OPEN 65’LERDE GENÇLER YARIŞACAK

VOR’un son 2 edisyonunda yarışan ve özellikle zorlu etaplarıyla akıllarda kalan 2017-18 yarışındaki seyir performanslarıyla güven kazanan Open 65’lerde gelecek sezonda gençler yarışacak. 

VOR’da ilk kez düzenlenecek gençler şampiyonası için, “geleceğin yelken yıldızları buradan yetişecek" açıklamasını yapan VOR yönetimi, daha küçük teknelerde yarışan ünlü isimlerin bu kategoride yarışmasını ve takımların gençlere imkan vermesini bekliyor. 

Gençler şampiyonasında yarışacak 10 kişilik ekiplerde, çoğunluğunun 30 yaş altında olması ve en az 3 yelkencinin de 26 yaşın altında olması şartı aranacak. 



Gelecek yarışın hazırlıklarında dikkat çeken bir diğer önemli konu da hem gençlerin yer alacağı Open 65’lerde, hem tecrübeli yelkencilerin yarışacağı IMOCA 60’lardaki ekip kombinasyonlarında kadın yelkencilere yer verme zorunluluğunun olması. 

Ekip dağılımına ilişkin kombinasyonlar ve yarışın ayrıntıları katılımcılar kesinleştikçe yine yarış organizasyonu tarafından açıklanacak. 


2017-18 EDİSYONUNDA REKOR RAKAMLAR

Bir yandan VOR’da 2021-22 edisyonun nasıl şekilleneceği konuşulurken, diğer taraftan her yeni sezonun bir öncekinden daha iyi olmasını hedefleyen yarış yönetimi, VOR 2017-18’in değerlendirmesini de tamamladı. 
 
Hazırlıkları sırasında hafızalardan silinmeyecek bir edisyon olacağının altını çizen VOR yönetimi yanılmadı ve 45 yıllık tarihinin en iddialıyeniliklerle ve rekorlarla dolu sezonu yaşandı.



Örneğin, yarışın final etabına, ilk kez üç takım şampiyonluk adayı olarak finiş hattına geldi. Mücadelenin son dakikalarına kadar şampiyon belli değildi. Toplam 126 gün süren mücadelenin galibi DongFeng Racing Team, yarışı sadece 16 dakika farkla kazandı.
 
Denizdeki rekabetin yanında karada da önemli gelişmelerin yaşandığı organizasyonun ne denli büyükve kendine has bir ekonomisi olduğunu anlatan VOR 2017-18’in rakamları kısaca şöyle;

  • VOR tarihinde ilk kez 23 kadın yelkenci yarıştı ve Dong Feng Racing Team’de yer alan kadın yelkenciler ilk kez VOR kazanan kadın sporcu unvanına hak kazandılar.

  • 12 yarış köyünü, toplam 2,5 milyon kişi ziyaret etti. (Geçen edisyona göre yüzde 4’lük artış)
  • 94,200 kurumsal ziyaretçi yarış köyünde yer aldı (yüzde 26 artış) ve 6.500 kişi teknede konuk programında ağırlandı.

  • Tanıtım değeri 429 milyon € olan toplam 3.300 saat TV yayını gerçekleştirildi.

  • 194 saat canlı yayın ve 200 milyon video görüntüleme (youtube’da ortalama 9 dakika)yapılırken, 1,9 milyon sosyal medya etkileşimine ve 13,7 milyon sosyal medya beğenisineerişildi.

  • Instagram paylaşımlarında 400 bin yorumtwitter’da 1 milyon yorum ve 9 milyon retweetyapıldı.

  • Facebook paylaşımları ortalama 398 bin kullanıcıya ulaştı.

  • Sosyal medya tanıtım değeri 71 milyon € olarak gerçekleşirken; 71 bin online makale7.500 basılı dokümanla bu tutar 95 milyon €’ya yükseldi.

  • Yarışın resmi web sayfası 174 milyon ziyaretçi ağırladı ve ziyaretçiler ortalama 4 dakika 20 saniye sitede kaldı.

  • Resmi aplikasyon 537 bin kez indirildi, yarış takip programı 111 milyon oturuma ulaştı.

  • Dijital TV izleyicisi 342 milyonve tanıtım değeri 67,8 milyon € olarak gerçekleşti.

  • Yarışı izlemek için 4.300 basın kuruluşu/mensubu akredite oldu.

  • Lizbon’daki tersane, 7 VOR teknesine srtarttan sonra 15 hafta süresince, 6 bin adam/saathizmet verdi.

  • Alicante’nin yarış ev sahipliği İspanya’ya 96 milyon € katkıda bulundu.

 

 EN AZ 8, EN ÇOK 10 DURAK OLACAK

2021’de başlayacak bir sonraki edisyona ilişkin ilk yarış duyurusunu ilan eden organizatörler, yarışın kilit tarafları ile yapılacak değerlendirmelerin ardından kayıtları kabul etmeye başlayacaklar.  

2021 yılının Eylül-Ekim aylarında başlayarak ve Mayıs-Haziran 2022’de bir Avrupa kentindetamamlanması planlanan edsiyon için, yarış yönetimi en az 8, en fazla 10 durak üzerinden ve güney okyanusu etaplarını kapsayacak bir rota üzerinde çalışıyor.

Ev sahibi olacak kentlere karar verilmesinin ardından, belirlenen rotanın 2019 yazı sonundaduyurulması planlanıyor. 


YARIŞIN “ŞİMDİLİK” SAHİBİ AOR

Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz Haziran ayında Volvo2001 yılından bu yana sürdürdüğü ve yarışa adını veren ana sponsorluktan çekileceğini açıkladı. 

Yeni bir sahiplikle devam edeceği duyurulan organizasyonun, bu kapsamda Atlant Ocean Racing’e (AOR) devri yapılırken, Volvo varlığını “yarışın sponsorlarından biri” olarak sürdürecek.


Kaynak: TurkSail / Hande ÖZER