Haber Detayı

Türk Bayrağına geçene vergide avantaj sağlanacak...

Teknelerde Türk Bayrağına geçiş konusundaki tasarının tam metni henüz açıklanmadı ama dolaylı bazı ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

TBMM’ye sunulan Damga Vergisi Kanununda değişiklik içeren yasa tasarısında Türk Bayrağı a geçecek yabancı bayraklı gemi, yat ve kotralar için de bazı kolaylıklar sağlanıyor.


Damga Vergisi Kanununda değişiklik içeren yasa tasarısında, yabancı bayrak çekilmiş olan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türk bayrağına geçişine ilişkin istisnalar da belirlendi.

Hükümetin TBMMye gönderdiği torba tasarıyla, başka bir ülkeye kayıtlı olan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiyeye kaydettirilmesi veya ithal edilmesi halinde sahiplerinden hiçbir vergi, resim veya harç alınmayacak. Bu taşıtların sahipleri hakkında geçmişe dönük olarak tahkikat veya incelemede bulunulmayacak.

Konuya ilişkin bilgi veren Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, “Bu uygulamada bahse konu olan teknelerin alım satımıyla ilgili olan vergiler KDV ve ÖTV sıfırlanacak ve daha çok teknenin Türk Bayrağına geçişi sağlanmış olacak” dedi.


YENİ DÜZENLEMELER DE YOLDA

Türkiyede tersanelerin ve tekne üreticilerinin mağdur olmaması için bakanlıkça yeni düzenlemelerin yapıldığı ve yenilerinin de yolda olduğunu belirten Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle tekne imalat sektörünün bu yeni uygulamadan etkilenmemesi için çalışan ve yine Türkiyede üretilen teknelerde de KDV ve ÖTVlerde de çeşitli düzenlemelere giden Maliye ve Ulaştırma Bakanlığına teşekkür ediyorum.”


“SEKTÖRÜN DİNAMİKLERİ DİKKATE ALINIYOR”

Daha önce de buna benzer bir uygulamanın gerçekleştirildiğini, böylece yaklaşık 1000 teknenin yabancı ülke bayrağından Türk bayrağına geçtiğini belirten İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Öztürk, “Yeni tasarının yetkili bakanlıkça titiz çalışmalarından ötürü ve sektörün dinamiklerinin dinlenmesi ile yapılan çalışma sonucu yeni bir uygulama ile karşılaşacağız” diye konuştu.

Yasa tasarısında ithal gemilerde de bu uygulamanın yayılmasının planlanması hakkındaki görüşlerini belirten Başkan Öztürk, bunun tercihlerle şekillenen bir durum olduğunu, ithalatın önünün açılması gibi bir durumun olmayacağını ifade etti ve şunları söyledi:

“Denizcilikte tersanelerde daha yeni gemilerin yapılması bir tercihtir ama ithal edilen ikinci el gemilerde başka bir tercihtir. Önemli olan Türkiyede Türk bayraklı filonun doğru gemilerle oluşturulabilmesidir.”


VERASET VE İNTKAL VERGİSİ ALINMAYACAK

Buna göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekmiş olan 18 gros tonilatoyu geçmeyen yolcu ve gezinti gemileri, yatlar, eğlence ve spor amaçlı deniz taşıtları; kürekli kayıklar ile kanoların Türkiyede bulunan gerçek veya tüzel kişilere bedelsiz olarak intikalinden veraset ve intikal vergisi alınmayacak.

Bu tip deniz taşıtlarının Türkiyeye ithali ile kayıt ve tesciline ilişkin iş ve işlemlerin gümrük vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç, fon ve paylarından da istisna edilmesi sağlanacak. Ancak söz konusu gemilerin Türkiyede bağlama kütüğüne kaydı sırasında ruhsatnamelerine ilişkin harçlar alınacak.

Düzenleme ile ayrıca, kapsam dahilindeki gemi, yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiyeye ithali veya kayıt ve tescili öncesi dönemlere ilişkin bunların ediniminden kaynaklı vergi incelemesi veya tarhiyat (*) yapılmayacak.


(*) TARHİYAT:
Vergi alacağının kanunda öngörülen matrah,
yani oluşan net vergilendirilecek miktar üzerinden
belirtilen oranlara göre hesaplanması işlemi.



Kaynak: Deniz Haber Ajansı