Haber Detayı

Suyun altındaki dünyanın en tehlikeli silahları...

ABD'de yayınlanan askeri stratejisi dergisi The National Interest (NI)dünyanın en tehlikeli denizaltılarına dikkat çekti. 

Şu anda hizmette olan veya çok yakın bir zaman içinde devreye girecek denizaltılara yer verilen değerlendirmeye göre “suların altındaki en tehlikeli 5 silah”tan 3'ü Rusya2'si de ABD donanmasına ait.


Konvansiyonel denizaltılar yakın bir zamana kadar, “yeri belirlenene kadar dünyanın en etkili vurucu gücü” olarak tanımlanıyordu. Ancak yeri belirlendikten sonra bu üstünlüğü dezavantajadönüşüyor, artık tek çare personelin sakınma ve gizlenme becerisine kalıyordu.

Günümüz denizaltıları ise artık hem çok daha becerikli, hem çok daha tehlikeli “sinsi vurucu güç”haline geldi. 

The National Interest dergisi için sıralamayı hazırlayan uzmanlar, nükleer füzelerle donatılan, stratejik nükleer motorlu denizaltıların, insanoğlunun bugüne kadar icat ettiği en tehlikeli silaholduğunu kaydetti.


9 5 Borey

Derginin favorilerinden biri, 955 Borey serisindeki dördüncü nesil nükleer denizaltı oldu. Bu Rus denizaltısı, 16 adet Bulava balistik füzeye sahip. 8 bin kilometre menzilli füzelerin her biri 10 nükleer başlık taşıyor. Haberde, ayrıca özel su jetli pervanesi sayesinde 955 Borey'in “en sessiz” Rus denizaltısı olduğuna da vurgu yapılıyor. 


6 7BDRM Delfin

Sıralamaya 667BDRM Delfin nükleer denizaltısı da dahil edildi. Günümüzde bu seri Rusya'nın balistik füze donanımlı denizaltı filosunun temelini oluşturduğu belirtiliyor.
 
Delfin, sıvı yakıtlı üç kademeli, her yöne ateşlenebilen, her biri 4 ila 8 arasında değişen sayıda başlık taşıyan 16 adet Sineva balistik füzeye sahip. 

The National Interest’te yayınlanan değerlendirmede, bu denizaltının 55 metre derinlikte 6-7 knot(saatte 11-13 km) hızla ilerlerken balistik füzelerini fırlatabilme yeteneğinde olduğunu ifade edildi. 


8 5 Yasen

İlk 5'e giren üçüncü Rus denizaltısı, 32 adet Kalibr seyir füzesine sahip çok amaçlı 885 Yasennükleer denizaltısı… Bu füzeler, nükleer başlık taşıyabiliyor ve menzilleri de 2 bin 500 kilometre

Haberde, Yasen serisi denizaltıların hızlıolağanüstü derecede sessiz ve son derece güçlü sensörlere sahip olduğu kaydedildi.


USS Ohio

En tehlikeli 5 denizaltı listesine aOhioyrıca ABD'nin Ohio ve Columbia denizaltıları da girdi.


Kaynak: Sputnik - TürkSail