Haber Detayı

Lisanslarda ‘Sağlık Raporu Sancısı‘ hortladı...


Gerekli lisans evrakları için lütfen tıklayınız...


Lisans tescil ve vize işlemlerinde geçen yıl yaşanan sıkıntılar nedeniyle son anda vazgeçilen “doktor tarafından onaylanmış sporcu sağlık belgesi” zorunluluğu bu yıl geri geldi. 

Yeni lisans çıkartacak ya da lisanslarını vize ettirecek sporcuların Aile Hekimi ya da yetkili sağlık kuruluşlarından sağlık durumlarını “belgeletmeleri” gerekiyor.


Yat ve yelken yarışlarına katılacak tüm sporcular için “Lisans çıkartma” ya da “yenileme” zamanı geldi. Ancak bununla birlikte geçen yıl yaşanan “sağlık raporu” sıkıntısı yeniden ortaya çıktı.


GENELGE 2014 TARİHLİ

Aslında bu ortaya yeni çıkmış bir konu değil. 22 Temmuz 2014 tarihinde Spor Genel Müdürlüğütarafından onaylanarak yürürlüğe giren “Sporcu Lisans, Tescil, Vize ve Transfer Talimatı”nın 7 (2) “e” Maddesi uyarınca sporcuların vize işlemlerinin tamamlanabilmesi için “doktor tarafından onaylanmış sporcu sağlık belgesi” almaları zorunlu tutuluyor.

“Sıkıntı” dememizin nedeni, bu raporun “alınmasında” değil, “nasıl alınacak” olmasından kaynaklanıyor. Nitekim uygulamada yaşanan güçlükler nedeniyle 2016 yılı başında son anda bu uygulamadan vazgeçilmişti.


TYF DUYURU YAYINLADI

TYF tarafından kulüplere gönderilen duyuruda,  “Sağlık raporu alınması hususu Spor Genel Müdürlüğü’nün 14.11.2014 tarihli genelgesinde ve T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün 2014/29 sayılı genelgesinde düzenlenmiştir” deniliyor.

Buna göre yeni lisans çıkartacak ya da mevcut lisansını yenileyecek sporcuların öncelikle “Kişiye Özel Bilgi Formu”nu doldurarak Aile Hekimi ya da rapor vermeye yetkili bir sağlık kuruluşunagitmesi, oradan alacağı kaşeli ve protokol numaralı “Tek Hekim Sağlık Raporu”nu gerekli evraklarına ekleyerek başvuruda bulunması gerekiyor.

TYF duyurusunda, söz konusu formata uygun olmayan sağlık raporlarının kabul edilmeyeceğine de dikkat çekiliyor. 


AİLE HEKİMLERİ “YANAŞMIYOR”

Ayrıca, düzenlemenin kulüp doktoru veya kulüp tarafından görevlendirilecek bir doktorun bu belgeyi onaylamasına da izin vermediği belirtiliyor. Ancak “protokol defteri” kullanan kulüplerin bir istisna oluşturduğu ifade ediliyor.

Öte yandan görüştüğümüz “Aile Hekimleri”nin hiçbiri bu tür bir belge veremeyeceğini ifade ediyor. Geriye sadece sağlık raporu verme yetkisinde olan sağlık kuruluşları kalıyor. Ne var ki Türkiye geneline bakıldığında sporcuların bu merkezlere ulaşabilmesi de özellikle büyük iller dışında pek kolay değil ve oldukça zahmetli bir süreç.

Dahası, bu raporun her yıl yenilenmesi gerekiyor ki bu da yaşanacak sıkıntıların her yıl tekrarlanması demek. 


YABANCI SPORCULAR KAPSAM DIŞI

Muhtemelen bu “hortlama” yine “lisansın gerekliliği” tartışmalarını tetikleyecek. Zira lisans zorunluluğu “olimpik” sporcularla, yelkeni hafta sonu “keyif” için yapan amatörler arasında bir ayırım gözetmiyor.

Lisansı olmayanlar, düzenlenen yarışlara katılabilmek için “geçici lisans” çıkartmak zorunda ki, o da “doktor raporu” gerektirmiyor. Tek sıkıntısı geçici lisansların tek yarış için geçerli olması. Yabancı sporcularda lisans şartı aranmaması ve zorunluluğun “yerli” sporcuları kapsaması da konunun trajikomik yanı…


GEREKEN BELGELER

Durumu böylece özetledikten sonra “yeni” lisans çıkartacak, mevcut lisanslarını “yeniletecek” ya da “geçici lisans” başvurusu yapacak kişiler için gerekli evrakları hatırlatalım. Bu evrakları teminde güçlük çekenler için de birer örneği haberimizin ekinde bulacaksınız. Bu belgelere ayrıca TYF nin internet sitesindeki ilgili linkten de ulaşmak mümkün.

 
YENİ LİSANS

(Son iki yılda lisanslarını vize ettirmeyen sporcular da bu kapsamda yer alıyor.)

     - Ek 1 - Tescil Formu
     - Ek 2 - Sağlık Belgesi
     - Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
     - 3 adet vesikalık fotoğraf
     - Gerekli tutarın yatırıldığına dair ödeme dekontu


LİSANS VİZESİ

     - Ek 2 - Sağlık Belgesi
     - Ek 3 - Vize Formu
     - Gerekli tutarın yatırıldığına dair ödeme dekontu


GE ?İCİ LİSANS

Geçici lisans aslında her yıl sadece bir kez çıkartılabiliyor ve tek yarış için geçerli. Bununla birlikte uygulamanın “esnetildiği” de tanık olunan bir durum.

Ancak kulüpler, herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için yarışacak olan kişilerden “kalıcı lisans”çsahibi olmalarını tavsiye ediyorlar.

Geçici lisans için nüfus cüzdanı fotokopisi ile gereken tutarın yatırıldığına dair ödeme dekontu yeterli.

TYF nin ilgili duyurusu >>


Kaynak: TurkSail / TYF 


Gerekli lisans evrakları için lütfen tıklayınız...