Haber Detayı

Green Marine tersanesi iflas etti...



Tek tip VOR 65’lerin de aralarında bulunduğu yüksek bütçeli yarış teknelerinin inşa edildiği İngiltere’nin ünlü kompozit tekne üreticisi Green Marine, tasfiye sürecine girdi. BBC’nin haberine göre son bir yıl içinde yeterli sipariş alamayınca büyük bir ekonomik krize yaşayan Green Marine, beklenen bir süper yat siparişini de tamamlayamayınca iflasını istedi ve ticari faaliyetini durdurdu.


1 82 yılında kurulan ve 35 yıllık geçmişinde aralarında Volvo Okyanus Yarışı ve Amerika Kupası’nda kullanılanlar dahil olmak üzere 180’den fazla ileri teknoloji ürünü tekne üreten Green Marine tersanesi faaliyetini durdurdu ve iflas isteği kabul edildikten sonra tasfiye sürecine girdi.



? nceleri Lymington ve Southampton'da bulunan Green Marine, yedi yıl önce merkezini Hythe Marina'da, daha büyük tesislere taşıdı ve yeni ekipmanlara ciddi yatırım yaptı. 

Green Marine'nin temel çalışma alanı, karbon fiber kompozit özel yarış yatlarıyüksek performanslı süperyat gövdeleri ve hafif bileşenler inşa etmekti.

VOR (Volvo Ocean Race) ve AC (America’s Cup) tekneleri dışında IMOCA’ları da üreten Green Marine, son bir yıl içinde arzuladığı siparişleri alamayınca ciddi bir ekonomik krize girdi. İngiltere’nin en ünlü kompozit tekne üreticisi firma, büyük umutlarla üstlendiği bir süper yatı da likidite sorunuyüzünden tamamlayamayınca iflasını istemekten başka çıkar yol bulamadı.


VOR yarış tekneleri için tek tip kararı alınca, 
Green Marine 65'lerin lisanslı üreticisi olmuştu.



“DUYGUSAL BİR SÜREÇ”

BBC’nin haberine göre, 4 Ekim tarihinde ticari faaliyetini durduran şirketi gönüllü tasfiye durumuna getirmesi talimatını veren iflas uzmanı Peter Hall, bunun aile şirketi yöneticileri ve çalışanları için "inanılmaz duygusal" bir zaman olduğunu söyledi.

"Son üç ayda, şirket önemli bir sipariş aldı. Maalesef proje zamanında gerçekleşemedi. Bu durum, düşük sayıda ama yüksek değerli projelere dayanan şirketlerin karşılaştığı bir sorundur” diyen Hall, tasfiye memurunun 18 Ekim’de atanacağını, bu süre içinde borcun hesaplanacağını ifade etti.



X-YACHTS İKİ YIL ÖNCE KENDİNİ SAĞLAMA ALDI

Hatırlanacağı gibi benzer bir durum ünlü Fransız yat üreticisi Archambault’un da başına gelmişti.

Ancak dünyadaki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Danimarkalı X-Yachts, ülkenin önde gelen finansörlerinden biri ile ortaklık kurarak geleceğini güvence altına almıştı.

Bu durum önceleri, “X-Yachts satıldı” yorumlarına yol açınca, şirketin yöneticileri, “Böyle bir durum söz konusu değil. Yapımızda, karar mekanizmamızda ve çalışma biçimimizde hiçbir değişiklik olmayacak. Biz, siparişimizi teslim edene kadar toplam tutarın yüzde 70’ini alıyoruz. Sipariş verenlerin kendilerini güvende hissetmeleri için böyle bir adım attık” demişlerdi.


Kaynak: TurkSail