Haber Detayı

Ege Denizi’nde Aslan Balığı uyarısı...

Denizlerimizdeki “istilacı” türler arasında en tehlikelisi ve dünyanın en zehirli balığı olan Aslan Balığı (Lionfish) Akdeniz’den sonra Ege’de de görüldü. 

Bulunduğu ortama hızla uyum sağlayan ve oburluğu ile denizlerdeki ekosisteme büyük zarar veren Aslan Balığı, son olarak Karaburun ve Seferihisar’da balıkçıların ağlarına takıldı.


Dünyanın en zehirli balığı olarak bilinen Hint Okyanusu kökenli Aslan BalığıDalyanMarmaris ve Bodrum’un ardından İzmir’de de görüldü. 

Düşmanı olmayan, yılda 2 milyon yumurta bırakarak hızla çoğalan ve doyma duyusu olmadığı için tüm deniz canlılarını yok eden bu tür, Akdeniz’den sonra Ege’yi de istila etmeye başladı.

Balıkçıların ağlarına takılan Aslan Balığı'nın son günlerde İzmir Karaburun ve Seferihisarbölgelerinde görülmesi endişe yarattı. Balığın Ege'deki varlığına karşı araştırmacılar uyarılarda bulundu.



ZEHİRİ KÖPEK BALIĞINI BİLE ÖLDÜRÜR

Renkli görünümüyle dikkat çeken balığın yüzgecinin insanla temasının zehirleyici etkisi olduğunu vurgulayan uzmanlar tehlikeye şu sözleri ile dikkat çektiler:

"Aslan Balığı'nın dört bir yanında yer alan yüzgeçleri ve onların uzantısı olan iğneleriyele gibi boynunu sarıyor. 

Çizgileriyle zebrayırenkleriyle leoparıandırıyor. Bu öyle bir zehir ki bir köpek balığını anında öldürebilir, bir insanı felçedebilir.”
 

Zehirli iğneleriyle büyük balıkları kendinden uzak tutarken, onu zararsızzanneden küçük balıkları da yutan Aslan Balığıboyunun üçte ikisine kadar olan her türlü balığı yiyor. 

Yakalanan bir Aslan Balığı'nın midesinden 50 farklı balık türünün kalıntıları çıkmıştı. 

Yeni Asır’ın haberine göre, iştahının sınırı yok. Öyle ki daha çok yemek yiyebilmek için normal ölçülerinin 30 katına kadar şişebiliyor30 dakikada 20 balığı midesine indirebiliyor. Bu yüzden balıkçıların kabusuABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre Aslan Balığı ülkedeki balıkçılık sektörüne her yıl ortalama 138 milyar dolar zarar veriyor.



ZIPKINLA AVLAMA TURNUVALARI DÜZENLENİYOR

Uzmanlar bu seri katil balığın ancak zıpkınla vurularak veya yenerek azaltılabileceği görüşünü savunuyor. Öte yandan, dünyanın pek çok bölgesinde zıpkınla av turnuvaları düzenleniyor. 

Zehirli olmasına rağmen Aslan Balığı büyük protein kaynağı ve dünyanın en lezzetli balıkları arasında yer alıyor. Aslan Balığı’nın zehri etinde değil, yüzgeçlerindeki dikenlerde. Bu yüzden dikkatle ayıklandıktan sonra rahatlıkla pişirildiği belirtiliyor.



ZEHİRLENME ANINDA NE YAPILMALI?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş, çok zehirli olduğunu açıkladığı Aslan Balığı hakkında şu bilgiyi verdi:

"Çok hızlı üreyen ve zehirli dikenleri yüzünden oldukça tehlikeli bir balık türüdür. Aslan Balığısokması talihsizliği yaşayan kişiler, derhal yara bölgesini 40 derece sıcaklığındaki suda 30-90 dakika bekletsinler. Bu uygulama zehrin etkisini kaybetmesini sağlıyor. 

Ardından en kısa sürede bir sağlık kurumuna başvursunlar. Ağrıyı tetikleyen en önemli etmenlerden birisi dokuda şişlik… Yaralanan bölge mümkün olduğunca yukarı kaldırılmalı."


ASLAN BALIĞI’NIN KÜNYESİ

Bilimsel adı Pterois olan Aslan Balığı (Lionfish)Hint Okyanusuve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir.

Zehri, insanlar için felç ya da ağrı şoku ile ölüm olan ciddi sonuçlaryaratabilir. 

Kıyıya yakın bölgelerden itibaren 50 metre derinliğe kadar olan sularda yaşarlar. Yetişkinlerinin boyu 40 cm ulaşır. (Vikipedi)


Kaynak: TurkSail / Asem ÜLKER (Yeni Asır)