Haber Detayı

Çeşme’nin doğal güzelliği de yapılaşmaya açıldı...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 12 Haziran tarihinde aldığı bir kararla Çeşme’deki doğal sit alanı Dalyan Mahallesi'nin sit derecesini düşürdü. Bölgenin koruma derecesi “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi. İlgili karar 18 Haziran tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinden duyuruldu.


Dünyada görülmesi gereken 100 yer” arasında bulunan ve Çeşme'nin ünlü Aya Yorgi Koyu'nun da yer aldığı bölgeyle ilgili imar tartışmaları 2015 yılından bu yana gündemdeydi. Sonunda Beton İmparatorluğu’nun karşı konulmaz gücüne bu cennet bölge de yenik düştü.


MİNİK BİR BÖLGE “NİTELİKLİ KORUMA ALANI” İLAN EDİLDİ

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıtarafından alınan karar sonrasında yarımadada yapılaşma yasağı sadece üç küçük bölgeyle sınırlandırıldı. Milyonlarca metrekarelik bölge ise turizm ve barınma amaçlı yapılaşmaya açıldı. 

Kararda, “küçük bir bölgenin” sit derecesi de günübirlik turizm faaliyetlerikamp alanı ve bungalov inşaatlarınınyapılabileceği “Nitelikli doğal koruma alanı” olarak yeniden belirlendi.


KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, karara itiraz edeceklerini ve yargıya başvuracaklarını belirterek şöyle konuştu:

“Bu değişiklikle uzun yıllardır istedikleri bölgeyi turizme ve yapılaşmaya açma hayallerini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bu kararla çok büyük bir alan turizme ve imara açılıyor. 

Aya Yorgi Koyu'nun da içinde bulunduğu tüm bölge üç noktası hariç yapılaşmaya açılacak. Bölgenin doğal yapısının yok edilmesini önleyecek tüm girişimlerde bulunacağız.”


Kaynak: Birgün / Sözcü / Turksail