Haber Detayı

Alex Thomson Vendée Globe’dan çekildi (2020)

Dünya çevresindeki zorlu Vendée Globe serüveninde ikinci terk haberi, yarışın favorileri arasında gösterilen Hugo Boss’un İngiliz dümencisi Alex Thomson’dan geldi. Baston bağlantılarında meydana gelen çatlakları onarmaya çalışırken dün de sancak dümeni hasar gören Thomsonyarıştan çekildiğini bildirdi. Hugo Boss, rotasını en yakın liman Cape Town’a çevirdi.


Les Sables d’Onlonne’dan yola çıktıktan kısa bir süre sonra liderliği ele geçiren ve bu pozisyonunu Ekvator Hattı’nı kesen ilk tekne olarak güney yarıküreye geçene dek koruyan Hugo Boss’tan kötü haber geldi.

Baston bağlantı noktalarında oluşan karbon çatlaklarını onarmak için günlerdir yoğun çaba harcayan Hugo Boss’un İngiliz dümencisi Alex Thomson, dün de sancak dümen sisteminin hasar görmesi üzerine “havlu atmak” zorunda kaldı.

Tam olarak dümenini neyin parçaladığını bilemiyor ama dümen palasındaki yarıklara sıkışmış olta parçaları bulması, balıkçıların denizde bıraktıkları bazı ekipmanlara çarpmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.


“DERİN HAYAL KIRIKLIĞI İÇİNDEYİZ”

“Maalesef bu hasarımı onarabilmem mümkün görünmüyor” diyen Thomson, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumun yarışın sonu olduğunu kabul etmek zorundayım. Gerek kendim, gerek ekibim ve ortaklarım derin bir hayal kırıklığı içindeyiz.”



Son teknolojiye göre inşa edilen Hugo Boss, en küçük yelken alanını kullanarak ve tekneyi düz tutmaya çalışarak yaklaşık 7 knot’lık hızla pruvasını Afrika’nın güney ucu olan Cape Town’a çevirdi. İngiliz yelkencinin yaklaşık 1.800 deniz mili mesafedeki Cape Town’a bir hafta içinde ulaşması bekleniyor.

Böylece 20'nci günde Vendée Globe'da terk bildiren tekne sayısı ikiye yükseldi. Yarışın 12'nci gününde  7. sırada iken Cap Verde yakınlarında direği kırılan CORUM L’Epargne’dan (Nicolas Troussel) gelmişti.

Ne var ki, gerek Alex Thomson, gerek ekibi tarafından ayrıca yarış merkezinden de Hugo Boss'un yarıştan çekildiği açıklanmasına rağmen takip sisteminde halen durumu "abandone" olarak ilan edilmiş değil. Dahası 15'inci sırada ve 17 knot'lık tekne hızı ile Cape Town rotasında ilerlediği görülüyor. 


ALEX THOMSON’IN KÖTÜ TALİHİ

Bu yıl 9’uncusu gerçekleşen Vendée Globe’a 5 kez katılan ünlü İngiliz dümenci, 2012-13 yarışında üçüncülük2016-17 yarışında da ikincilik elde etti.

Ama şans Vendée Globe serüveninde nadiren yüzüne güldü, genellikle aksilikler peşini bırakmadı. Vendée Globe’a ilk katıldığı 2004-05 edisyonunda yine bastonunda sorun yaşadı ve güvertesi parçalandığı için bugün olduğu gibi yarıştan çekilerek Cape Town’a gitmek zorunda kaldı.

2008-09 edisyonunda ise yarışın daha başlarında, Biskay Körfezi’ndeki fırtınada teknesinde oluşan yapısal sorunlar nedeniyle terk bildirerek Les Sables d’Olonne’a geri dödü.

Ancak Thomson'un yine de bir tesellisi var. Zira ikincilikle bitirdiği 2016-17 yarışında Cape Town'a 17 gün 22 saat ve 58 saniye ile ulaşıp kırdığı Atlantik Hız Rekoru halen egale edilebilmiş değil ve en azından bu unvanını dört yıl daha koruyacak.



Thomas Ruyant (Linked Out) liderin peşini bırakmıyor...


FİLODA İLK 3 YERLERİNİ KORUYOR

Bu arada "kükreyen 40'lar" olarak bilinen 40. enlem dairesinde Apiva’nın (Charlie Dalin) uygun rüzgarları yakalayarak hızlandığı görülüyor. En yakın rakibi Linked Out (Thomas Ruyant) ile arasındaki mesafe 296 mile kadar açıldı.

61 yaşındaki deneyimli dümenci Jean Le Cam (Yes we Cam!) ise eski tip IMOCA’sı ile “yeni gövdeler” arasındaki mücadelesinde üçüncü sıradaki yerini koruyor.



20. GÜNDE FİLODA İLK 10
TSİ 15.30 (29 Kasım 2020, Pazar)
01. Apiva (Charlie Dalin) Hedefe 18.399 deniz mili
02. Linked Out (Thomas Ruyant) Lidere 296.6 deniz mili
03. Yes we Cam! (Jean Le Cam) Lidere 369.2 deniz mili
04. PRB (Kevin Escofier) Lidere 390.4 deniz mili
05. Maitre Coq IV (Yannick Bestaven) Lidere 405.1 deniz mili
06. Bureau Vallée 2 (Louis Burton) Lidere 418.2 deniz mili
07. Arkea Paprec (Sébastien Simon) Lidere 434.9 deniz mili
08. Seaexplorer-Yacht Club De Monaco (Boris Herrmann) Lidere 441.0 deniz mili
09. Initatives-Coeur (Samantha Davies) Lidere 554.3 deniz mili
10. Groupe APICIL (Damien Seguin) Lidere 559.8 deniz mili 


Haber: turksail.com