Haber Detayı

71 yaşındaki Fransız, bir varilin içinde okyanusu geçecek...

Fransız maceraperest Jean-Jacques Savin, varil şeklindeki turuncu bir kapsül içinde Atlas Okyanusu'nu geçmeye çalışacak. 71 yaşındaki Savin, içinde sadece bir yatakmutfak ve depobulunan kapsülü ile okyanusta akıntıları kullanarak yol almayı planlıyor. İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndaki El Hierro'dan ayrılan Savin, yaklaşık üç ay sonra Karayiplere ulaşmayı umuyor.


71 yaşında olmasına rağmen maceracı ruhundan hiçbir şey kaybetmeyen Fransız gezgin, Atlas Okyanusu'nu inceleyen deniz bilimcilerine yardımcı olmak amacıyla yolculuğu boyunca geçtiği yerlerde işaretler bırakacak.



AFP haber ajansına telefonda yolculuğuyla ilgili bilgi veren Savin"Hava güzel. Bir metrelik dalgalar var ve saatte 2-3 kilometre hızla ilerliyorum. Şimdilik kapsülüm çok iyi. Pazar gününe kadar rüzgâr tahminleri benim lehime" dedi.

Savin, reçine kaplı kontrplaktan yapılma varilinin okyanus akıntıları yardımıyla yaklaşık 4.500 km mesafe kat edip Karayiplere ulaşmasını umuyor.

“Sürüklenme” dışında herhangi bir “yönlendirici güç”e sahip olmayan varil şeklindeki kapsülü ile Kanarya Adaları'ndaki El Hierro'dan ayrılan Savin"Belki dalgalar ve akıntılar beni Barbados'a yönlendirecek. Ama ben yine de Martinique veya Guadaloupe gibi bir Fransız adasına ulaşmayı tercih ederim. Böylece seyahat belgeleri göstermeme de gerek kalmaz” diye konuştu.

3 metre boyunda2.10 metre genişliğindeki varil görünümlü, sızdırmazlık özelliğine sahip kapsülün içinde yaklaşık 6 metrekarelik yaşam alanı bulunuyor. Alt tarafında ise denize bakan bir pencere var. Savin bu pencereden altından geçen balıkları görebiliyor.



Kapsülde Savin'in yaklaşık üç ay sürmesini planladığı yolculuğunda tüketeceği erzakları yerleştirdiği bir depo da yer alıyor. Bu depoda Savin’in yeni yıla girerken içeceği bir şişe Sauternes beyaz şarabı ve kaz ciğeri de var. Ayrıca 14 Ocak'ta kutlayacağı 72. yaş günü için bir şişe kırmızı şarapbulunuyor.


Kaynak: TurkSail / BBC  Türkçe - TurkSail.com