Haber Detayı

VOR - Okyanustaki trajedinin ayrıntıları belli oldu...

VOR Yarış MerkeziSHK / Scallywag ekibi ile yaptığı görüşme sonucu Güney Okyanusu’nda yaşanan trajik kazanın ayrıntılarını paylaştı.

Ekibin koordinatörü Tim Newton, skiper David Witt ve navigatör Libby Greenhalgh, en yakın arkadaşlarını kaybettikleri kaza anındaki “olaylar dizisini" şöyle sıraladı:



  • 2 Mart Pazartesi günü SHK / ScallywagAuckland (Yeni Zelanda) - Itajai (Brezilya)arasındaki 7. Etapta filonun 200 mil rüzgar üstünde ilerlerken Horn Burnu’na yaklaşık 1.400 deniz mili uzaklıktaydı.

  • Tekne 35-45 knot arasında değişen rüzgarda ve 4-5 metre yüksekliğindeki dalgalar arasında sörf yaparak ilerliyordu.

  • Güneşin doğmasına 15 dakika kala, ekip ana yelkende bir camadan ve Fractional 0balonunu J2 ile değiştirdiği sırada (13.00 UTC) 5 metrelik bir dalganın çukuruna düştü.

  • Bu sırada kokpitte bulunan John FisherFractional 0’ın ıskotalarını toplamak isterken kendisine engel olan güvenlik kancasını bir an için açtı.

  • O sırada tekne önce rüzgaraltına (braoch), ardından rüzgarüstüne (knock down) devrildiği sırada ana yelken istem dışı kavança attı. Ana yelken ıskotalarının hızla çarptığı John Fisher denize savruldu.



  • ? zerinde eldivenli denizde canlı kalma giysisi ve can yeleği (survival equipment) bulunan Fisher’in denize düştüğünü gören arkadaşları, bilincini kaybetmiş olabileceğini düşünerek peşinden hemen at nalını ve işaret şamandırasını suya attı.

  • Derhal MOB (Denize Adam Düştü) protokolüne geçildi, motor çalıştırıldı ve ekip, arkadaşlarını bulmak için geri döndü. Ancak bu manevra sırasında tekne birkaç yüz metre yol almıştı.

  • 13.42 (UTC)’de VOR’un Alicante’deki Yarış Merkezi ve Denizcilik Kurtarma Koordinasyon Merkezi e-posta mesajıyla bilgilendirildi.

  • Ancak yapılan tüm aramalaa rağmen ne John Fisher’ın, ne de peşinden atılan at nalı ile işaret şamandırasının izine rastlanılamadı.
  • Hava şartları giderek kötüleştiği için ekip yaklaşık 12 saat sonra zor bir karar vererek arama çalışmalarını durdurdu.          


Ekibin perişan durumda olduğunu söyleyen Takım Koordinatörü Tim Newton, şimdi tekneyi güvenli bir şekilde Şili kıyılarına getirmeye odaklandıklarını söyledi.



SCALLYWAG ??DA BİR MOB OLAYI DA 5. ETAPTA YAŞANDI

Bu arada SHK / Scallywag’da yarışın 5. etabında da bir MOB (Denize Adam Düştü) olayı yaşandığınu hatırlatalım.  

Hong Kong sularında yine bir yelken değişimi sırasında kaba dalgalar yüzünden ekip üyesi Alex Gough suya düşmüş ve yaklaşık 7 dakika süren bir operasyonla kurtarılmıştı.



Olayı değerlendiren skipper David Witt“Ekipteki arkadaşlarımız anında el kaldırarak durumu bildirmemiş ve gözlerini üzerinden ayırmış olsalardı arkadaşımızı kaybetmemiz işten bile değildi” diye konuşmuştu.

Skipper Witt daha sonra da şunları söylemişti:

“Önemli olan, onu güvenli bir şekilde tekneye aldık. Ama bu durum güneşli bir günde ve 18 knot’lık havada bile sanırım herkese sudaki bir kişiyi görmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Bu kurtarmayı 20 knot’ta ve karanlıkta yapmak istemezsiniz.”

Maalesef, ikinci olay sabah gün ışımadan, alaca karanlıkta ve 35-45 knot’lık rüzgarda gerçekleşti. Witt haklıydı ama onun bu haklılığı Fisher’in “denizde kaybolmasını” önlemede yeterli olamadı.

Ve 5. Etap, talihsiz yelkenci John Fisher’in VOR 2017-18 edisyonunda katılmadığı tek etaptı.


Kaynak: TurkSail