Haber Detayı

Tolga Pamir, Vendee Globe kapısını araladı...

Dünyada sayıları astronotlardan çok daha az olan solo açık deniz yarışçılığının zirvesi Vendee Globe’a katılabilmek hiç kolay değil. Çünkü bu noktaya kolay gelinemiyor, aşılması gereken pek çok zorlu engel ve sınav var…

Tolga Ekrem Pamir, bu yola baş koyduktan sonra inanılmaz bir azim ve inatla 14 yıldan bu yanaadım adım hedefine doğru ilerliyor.


ADIM ADIM HEDEFİNE YAKLAŞIYOR

Önce “bu işin merkezi” olan Fransa’ya taşındı ve La Rochelle’e yerleşti. Serüvenine Mini Transatyarışlarına katılarak adım attı. Ardından Figaro sınıfına geçti ve Fransa’da yelkencilikte önemli bir paye olan “Figarist” olmaya hak kazandı.

Bunların hepsi onu IMOCA 60 sınıfına taşıyabilecek basamaklardı... Ancak topladığı olumlu puanlaryine de yeterli değildi, ayrıca kurul tarafından IMOCA 60 sınıfına kabul edilmesi gerekiyordu. 

Sonunda bu isteğini de gerçekleştirdi ama yine de bir IMOCA 60 ile dünya çevresinde tek başına(solo) ve duraksız yarışabileceği "Yelkenciliğin Everest'i" Vendee Globe için aşması gereken sınavlar vardı.



IMOCA 60’INI YARIŞA HAZIRLIYOR

Bunlardan ilki olan Transat Jacques Vabre’a IMOCA 60 sınıfında katılabilmesi için kabulü geldi. Pamir’e, 27 Ekim’de Fransa’nın La Havre kentinden verilecek startın ardından rotası Brezilya’ya uzanan bu zorlu sınavda Fransız sporcu Erik Nigon eşlik edecek.

Pamir, iki kişilik ekiple (due) gerçekleşecek ve kendisine Vendee Globe kapısını aralayacak yarışa ex Delta Dore ve ex Bureau Valle adı ile tanınan bir IMOCA 60 ile katılacak. Ardından sıra ikinci kalifikasyon yarışı New York-Les Sables D’Ologne arasındaki mücadeleye gelecek. Sonraki adımı da 2020 yılında yapılacak Vendee Globe zirvesi için olacak…   

Ne var ki, alanında tek Türk olan, dolayısıyla Türkiye yelkenciliği açısından tarihi önem taşıyan Transat Jacques Vabre yarışı için Tolga Pamir’in desteğe ihtiyacı var. 

“Önümde yaklaşık 3 aylık bir dönem var. Bu yüzden herkese dosyamı gönderiyorum. Ufak tefek de olsa her türlü destek benim için çok önemli" diyen Pamir’in, TYF’ye (Türkiye Yelken Federasyonu) de bir sitemi var.


“TYF BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

“TYF’ye yaptığım başvurudan ne yazık ki olumlu bir dönüş alamadım” şeklinde konuşan Pamir, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Beni Milli sporcu olarak değerlendirmelerine rağmen tek istediğim yarış başvurusu miktarıkonusunda olumsuz bir dönüş yaptılar. Bu konuda büyük hayal kırıklığı yaşamama rağmen yine de yoluma devam ediyorum. 

Doğruyu söylemek gerekirse, olimpiyat sınıfları arasına alınan ve tüm dünya ülkelerinin 2024 olimpiyatlarının hazırlıklarına başladığı bu sınıfta genç sporcularımızın gelişimine katkı sağlayacak bu tip sporcu desteklerine yanaşmamalarını kınamıyor da değilim.”



MEZUN OLDUĞU OKULDAN ANLAMLI DESTEK

Yine de deniz ve yelken severlerin küçüklü büyüklü destekleriyle bu engeli de aşacağına inandığınıbelirten Pamir’e 14 yıllık hayalini gerçekleştireceği yoldaki en anlamlı destek mezun olduğu Eyüboğlu Eğitim Kurumları’ndan gelmiş. İfadesine göre okulu verdği bu destekle gençlerin ve öğrencilerin dikkatlerini bu projeye çekmeyi planlamış.

Kaya Ropes (Kaya Halatları) her projesinde olduğu gibi bu aşamada da kendisini yalnız bırakmayacaklarının ön sözünü vermiş. Quantum YelkenleriKarver SystemsNautix Marine Effects firmaları ile de görüşmeleri sürüyor. Pamir, böylelikle teknik ekipman konusundaki tüm gereklilikleri tamamlayacağına emin olduğunu söylüyor.


GENÇLERİ PEŞİNDEN SÜRÜKLEMEK İSTİYOR

Şu an devam eden arayışları ise eksik olan bütçe kalemleri üzerine yoğunlaşmış durumda. Pamirbüyük hedefini ise de şu sözlerle dillendiriyor:

Ülkemizi yelken sporunun Açık Deniz branşında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına taşımak üzere elimden gelen her şeyi yapıyorum. IMOCA 60 Ocean Masters serisinde bayrağımızı dalgalandıracağız

Hedefim Vendee Globe öncesi tekneyi Türkiye’ye getirerek sularımızdan demir almak ve bu büyük heyecanı tüm deniz ve yelken gönüllüleriyle paylaşarak gençlerimize ışık tutabilmek. Eğer yanımda birkaç genci de bu hayallerin ve projelerin içerisine sürükleyebilirsem ne mutlu bana.

Bunları tek başıma yapamayacağımın farkındayım. Bu yüzden de tüm denizcilik endüstrimizi ve dünya markalarımızı uluslararası bu büyük organizasyonda birlikte çalışmaya davet ediyorum.”


Tolga Pamir’in web sitesi >>
www.tolgapamir.net

İletişim bilgileri:
e-posta: et_pamir@yahoo.com
Tel: 0033 6 31 32 88 28


Kaynak: TurkSail