Haber Detayı

Dünyadaki en ölümcül denizaltı faciaları...

Okyanusta kaybolduktan sonra “patladığı” açıklanan Arjantin donanmasına ait ARA San Juan denizaltısı ile birlikte hafızalarda “dünyadaki denizaltı faciaları” yeniden canlandı. 

BBC, bu konuda bir dosya yayınlarken, biz listenin başına Nara Burnu’nda 1953 yılında batan ve 81 denizcimize mezar olan Dumlupınar’ı koyduk.



Haf ?zaları tazelerken hemen belirtelim ki, bu faciaların tümü savaşta değilbarış dönemlerindeyaşandı ve herhangi bir saldırı değilkaza sonucu gerçekleşti.



DUMLUPINAR FACİASI (1953)

81 denizcimizi kaybettiğimiz, yakın tarihimizin en hazin deniz kazası 1953 yılında 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece, saat 02.05’te Nara Burnu önlerinde yaşandı.

I. İnönü denizaltısı ile Akdeniz’deki NATO tatbikatından Gölcük’teki üssüne dönerken Çanakkale Boğazı’ndaki yoğun siste İsveç bandıralı Naboland adlı şileple çarpışan TCG Dumlupınar, içindeki 81 mürettebatla battı. 



Faciadan sadece çarpışmanın şiddeti ile suya savrulan gemi komutanı Yüzbaşı Sabri ÇelebioğluÜsteğmen Hasan YumukÜsteğmen Kemal ÜnverSeyir Astsubayı Hüseyin İnkaya ve Astsubay Başçavuş Hüseyin Akış çarpan gemi Naboland personeli tarafından kurtarıldı. 

90 metre derindeki denizaltıda mahsur kalan askerlerle tüm çabaya rağmen, o günün koşularındaulaşabilmek mümkün olmadı.

7 Nisan 1953'te saat 15.00'da Başaran adlı gemide denizciler için bir tören düzenlenerek kurtarma çalışmalarına son verildi.


Onedio dan alınmıştır...


ÜÇ DUMLUPINAR’IN EŞ KADERİ

Farklı yıllarda, farklı modellerde, farklı tersanelerde inşa edilmiş olsalar da Türk Deniz Kuvvetleri'nde üç denizaltıyı ortak kılan özellikleri kötü kaderleri ve hepsinin adının Dumlupınar olmasıydı...

? lk Dumlupınar: İtalyan yapımı denizaltı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne 1931 yılında katıldı. Karadeniz'de yapılan tatbikattan dönerken dümeni arızalandı, Haydarpaşa'da bir gaz tankeri ile çarpıştı. Kazada can kaybı yaşanmadı ancak denizaltı 1949 yılında hizmet dışı kaldı.



? kinci Dumlupınar: 1944 yılında denize indirildikten sonra ABD Deniz Kuvvetleri'nde USS. Bloweradıyla görev yaptı. Pearl Harbour'da ilk cephe görevine giderken yaşadığı kazayla ünlenmişti. 1950yılında denizaltı filomuza katıldı ve Çanakkale-Nara'da 81 denizcimizin mezarı oldu.

? çüncü Dumlupınar: ABD yapımı USS Cayman1972 yılında hizmete Dumlupınar adıyla başladı. Filodaki dördüncü yılından sonra, 1 Eylül 1976'da Çanakkale Boğazı'nda Sovyet bandıralı Sızik Vavilov gemisiyle çarpıştı. Karaya oturan denizaltında can kaybı yaşanmadı ama havuzda bakım onarımı yapılırken çıkan yangında denizaltı ağır hasar aldı.

Türk Deniz Kuvvetleri bundan sonra hiçbir gemisine “Dumlupınar” adını koymadı.


DÜNYADAN EN BİLİNEN DENİZALTI KAZALARI

Dumlupınar olayını özetledikten sonra şimdi de BBC’nin derlediği dünyadaki diğer kazalara bir göz atalım.



MING 361 (2003)

Çin denizaltısı Çangşan adaları açıklarındaki bir tatbikat sırasında dizel motorunda bir sorunyaşadı. Sorun nedeniyle denizaltındaki tüm oksijen tükendi ve 70 kişilik mürettebat yaşamını yitirdi.

Bu Çin'in açıkladığı ilk ölümlü denizaltı felaketi oldu.



KURSK (2000)

Rus nükleer denizaltısı KurskNorveç ile Rusya arasındaki Barents Denizi'nde iki patlamanınardından battı. Patlamaların torpido yakıtının sızması nedeniyle olduğu öne sürüldü.

118 mürettebatın çoğu olay anında yaşamını yitirdi. 23 kişi ise denizaltının arkasındaki bir bölüme kaçarak yardım beklemeye başladı. Fakat bu kişiler de bir haftanın sonunda havasızlıktan boğularak yaşamını yitirdi.


K- (1970)

Sovyet denizaltısı, aynı anda çıkan birden fazla yangın nedeniyle İspanya'nın kuzeyindeki Biskay Körfezi'nde battı ve içindeki 52 kişiye mezar oldu.

Denizaltından kurtulanlar da olmuştu fakat Sovyetler Birliği kurtulan kişilerin sayısını hiçbir zaman açıklamadı.


K- 78 KOMSOMOLETS (1989)

Sovyet denizaltısı Norveç açıklarındayken çıkan bir yangın nedeniyle battığında içinde 69 kişibulunuyordu. 27 kişi denizaltından kurtulmayı başarırken 42 kişi yaşamını yitirdi.



USS SCORPION (1968)

Atlas Okyanusu'nda 99 mürettebatıyla birlikte Portekiz'in 1.450 kilometre açığındaki Azorlar'ın 650 kilometre güneybatısında batan USS Scorpion denizaltısının enkazına ulaşmak beş ay sürdü.

İncelemelerin ardından kazanın yanlışlıkla patlayan bir torpidodan kaynaklandığı düşünülüyor.


K- 29 (1968)

Nükleer silahlarla dolu Sovyet denizaltısı Pasifik'teki bir devriye görevinde 98 mürettebatıylabirlikte battı.

Denizaltının enkazı Hawaii'nin Ohau adasının kuzeyinde bir ABD denizaltısı olan USS Halibuttarafından bulundu.

Kazayla ilgili farklı teoriler üretildi. Bunlardan biri, bir ABD aracıyla çarpışma idi. Ama bu olasılık Washington tarafından reddedildi. ABD donanmasının yaptığı inceleme sonucunda denizaltının "içeride gerçekleşen feci bir patlama" sonucu battığı açıklandı.



USS THRESHER (1963)

ABD denizaltısı Masachussets eyaletindeki Cod Burnu açıklarında bir tatbikat sırasında battı. Mekanik bir arıza nedeniyle hızla batan ve basınç nedeniyle ezilen denizaltının 129 mürettebatıvardı. 

Enkaz, deniz seviyesinin 2 bin 500 metre altında bulundu.


HMS THETIS (1939)

İngiliz denizaltısı HMS Thetis, Liverpool Körfezi'ndeki deneme dalışlarında su almaya başladı ve battı.

O sırada Thetis'te bulunan 103 kişiden yalnızca dördü kurtuldu.


SS-109 (1927)

ABD denizaltısı SS-109Massachusetts açıklarında kendi donanmasına ait bir sahil güvenlik gemisiyle çarpışarak battı. İçindeki 40 denizci yaşamını yitirdi.

Daha sonra yüzdürülen ve onarımdan geçirilerek kazadan bir yıl sonra yeniden hizmete alınan denizaltı 1936 yılına kadar kullanıldı.


Kaynak: TurkSail / BBC